Peter van Loon is sinds 1 oktober 2011 als zelfstandig ondernemer actief op het terrein van crisis, stress en trauma. Hij treedt op als adviseur, opleider en hulpverlener voor bedrijven, organisaties en overheden.

Peter-vanloon6x4NW

Ervaring

Na ruim 25 jaar werkzaam te zijn geweest in diverse GGZ-instellingen, maakte hij in 2000 de overstap naar het Instituut voor Psychotrauma (IVP). Hier vervulde hij met veel plezier ruim 11 jaar de functies van senior adviseur crisismanagement en hoofd afdeling hulpverlening. Hij beschikt - naast een brede en gedegen theoretische achtergrond - over zeer veel praktijkervaring in de advisering aan verantwoordelijke bestuurders, directies en/of crisismanagers.

De afgelopen jaren was hij bij nagenoeg alle rampen en grootschalige crises in Nederland of met Nederlanders in het buitenland, betrokken. Dit waren de Dakotaramp in de Waddenzee (1996), de vuurwerkramp in Enschede (2000), de cafébrand in Volendam (2001), de Mkz-crisis (2003), de aardbeving in Pakistan (2004), de aardbeving in Haïti (2010), het vliegtuigongeval in Tripoli (2010), de Q-koorts, busongevallen in het buitenland tot dodelijke bedrijfsongevallen, suïcides en (gewelds)misdrijven op de werkplek en vele andere (bedrijfs)calamiteiten.

Helder

Zijn kijk op crisis, stress en trauma is helder en gebaseerd op kennis en ruime ervaring. Bij een plotselinge, ongevraagde en verstorende gebeurtenis staat de zaak op z'n kop; de crisis moet worden gemanaged. Echter de getroffenen zijn geen willoze burgers of weerloze slachtoffers, maar gewone normale mensen die worden geconfronteerd met een ingrijpend life-event. Van belang is zaken zorgvuldig met oog voor de menselijke aspecten, 'netjes' af te handelen. Emoties zijn daarbij normaal. Behandel daarom getroffenen niet direct als (potentiële) 'probleemgevallen' waarvoor acuut professionele hulp nodig is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de 'veerkracht' van mensen groot. Daarbij beïnvloeden verantwoordelijke (politieke) bestuurders, directies, leidinggevenden, crisismanagers, collega's, familie, vrienden en vele anderen in eerste instantie meer het psychosociaal welbevinden van getroffenen dan (semi)professionele psychosociale hulpverleners.

 

Publicaties

Hij is (mede)auteur van diverse publicaties, o.a.:

Nieuwsgierig geworden? Vraag wat u wilt. Ga naar contact. Hij reageert altijd.